DEN HAAG - De Consumentenbond vindt dat apothekers het publiek misleiden met hun advertenties vrijdag in enkele dagbladen. Het is helemaal niet zo dat apothekers door het kabinetsbeleid binnenkort geen medicijnen meer kunnen leveren tegen dodelijke ziekten als aids en de ziekte multiple sclerose (MS), aldus de bond.

In de advertentie voor enkele groepen patiënten staat dat "uw apotheek de medicijnen blijft leveren tot het kabinet dit definitief onmogelijk maakt". "Er is hier sprake van pure misleiding", vindt de Consumentenbond. "De aids-, MS- en andere medicijnen vallen binnen het ziekenfondspakket en patiënten hebben een wettelijk recht op levering."

De bond vindt het onethisch om over de ruggen van patiënten een conflict met een toekomstig kabinet uit te vechten. De apothekersorganisatie KNMP heeft ruzie met de regering over de bonussen die apothekers krijgen van fabrikanten. Het kabinet wil een einde maken aan die provisies. De medicijnverkopers zeggen dat ze dan te weinig verdienen om de geneesmiddelen nog te kunnen verkopen.

De Consumentenbond heeft de KNMP gevraagd te stoppen met de publieksactie en de advertenties te rectificeren. Ook heeft de bond een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie.