DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat nauw samenwerken met Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen/Nationale Hypotheek Garantie (WEW/NHG) in de strijd tegen huisjesmelkers. Het gaat met name om fraude bij hypotheken, zo meldde wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) dinsdag.

In de nieuwe samenwerking vergoedt de NHG aan banken de restschuld van een hypotheek wanneer de opbrengst van een gedwongen verkoop onvoldoende is om de totale lening af te lossen.

Veilingen

Huisjesmelkers kopen vaak panden op tijdens openbare veilingen. Het aantal geveilde panden stijgt al jaren in Den Haag, vaak gebeurt dat in de wijken Laak, Regentesse-Valkenboskwartier en Rustenburg Oostbroek.

Illegalen

Met valse taxatierapporten en loonstrookjes proberen de huisjesmelkers aan een hypotheek te komen. Meestal gaan ze zelf niet in de panden wonen, maar verhuren ze kamers met matrassen aan bijvoorbeeld illegalen. Panden wisselen bovendien vaak van eigenaar en stijgen steeds in waarde.

"Je moet je voorstellen dat in een portiekwoning soms wel twintig mensen op een veel te klein oppervlak wonen. Daarnaast is er vaak geknoeid met gas en elektra wat levensgevaarlijke situaties geeft", aldus Norder.

De financiële schade door huisjesmelkers is volgens de gemeente groot en bedraagt alleen al in Rotterdam en Den Haag 9 miljoen euro.

Samenwerking

De samenwerking is een uitbreiding van een convenant dat in december 2005 werd gesloten tussen de gemeente Den Haag, de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken, de Nederlandse Vereniging van Banken, het Openbaar Ministerie en de politie.

Vorig jaar is in 24 zaken de hypotheek opgeëist door de bank en in zeven zaken is aangifte gedaan van hypotheekfraude.

In veertig zaken zijn geen malafide praktijken aan het licht gekomen en een kleine driehonderd zaken zijn nog in onderzoek.