HOEVELAKEN - Projectontwikkelaar Bouwfonds wil de komende jaren meer goedkope koopwoningen realiseren. De vraag hiernaar, vooral van starters op de woningmarkt, ziet het bedrijf groeien.

Dat heeft directeur H. van Zandvoort van Bouwfonds vrijdag bevestigd. Van Zandvoort spreekt van een wijziging in de strategie van zijn bedrijf, de grootste projectontwikkelaar van Nederland. "Met name aan de onderkant is te weinig productie. De vraag naar goedkope woningen groeit en dat zal zo blijven zolang het economisch wat minder voor de wind gaat. Het moet goedkoper, anders gaat het fout."

Het Bouwfonds, een volle dochter van ABN Amro maar met een directe band met de Verening Nederlandse Gemeenten, wijkt hiermee af van de Neprom, de koepel van projectontwikkelaars. Die wil zich in de nieuwbouw blijven richten op de grotere, luxe woning. Daarvan zijn er de afgelopen tien jaar veel gebouwd, waardoor voor starters een koopwoning steeds verder weg raakte.

Van Zandvoort stelt dat het "een stuk goedkoper" kan wanneer gemeenten de grond minder duur verkopen, de aannemer scherp rekent en ook de ontwikkelaar minder marge telt. Doordat de grondprijzen de afgelopen jaren zo sterk stegen naar soms 900 euro per vierkante meter, kwamen daar ook dure woningen te staan.

Afhankelijk van de grondprijs denkt Bouwfonds eenvoudige rijtjeshuizen van rond de 130.000 euro te realiseren of in de Randstad bijvoorbeeld appartementen van rond de ton.