DEN HAAG - Staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen (Verkeer) heeft de Nederlandse Spoorwegen op de vingers getikt. Ze noemt de achterblijvende prestaties als het gaat om informatievoorziening van de treinreiziger over bijvoorbeeld vertragingen 'teleurstellend'.

De staatssecretaris zal deze prestaties na een half jaar daarom opnieuw toetsen, meldde ze maandag de Tweede Kamer als kanttekening bij haar instemming met het vervoerplan 2007 van de NS.

In dit plan geeft het spoorbedrijf aan welke prestaties het dit jaar wil neerzetten op het gebied van bijvoorbeeld op tijd rijden (punctualiteit), het aantal zitplaatsen, reinheid en sociale veiligheid.

Goedkeuring

Schultz heeft daar waar dat nodig is dat plan goedgekeurd. De NS richt zich op een punctualiteit tussen 87 en 89 procent. Volgens de staatssecretaris is dat overeenkomstig oude afspraken daarover. Het afgelopen jaar haalde de NS het gewenste resultaat overigens niet, voor het tweede jaar achtereen.

In de Tweede Kamer deed dat vragen rijzen, maar ook de suggesties om de jacht op de punctualiteit niet op de spits te drijven en ten koste te laten gaan van andere service aan de reiziger.

De NS denkt al in die richting. Volgens Schultz vindt het bedrijf dat waardering door de klanten de belangrijkste graadmeter is voor de kwaliteit van de dienstverlening. De spoorwegen willen die dan ook 'pregnant' terug laten komen in de wijze van aansturing door het ministerie.

Verbeteringen

Wat betreft reinheid en sociale veiligheid zijn verbeteringen te zien ten opzichte van 2006. Volgens Schultz is het voor de NS echter niet mogelijk de zitplaatskans op te krikken en blijven de gewenste prestaties bij het oude. Het opvangen van de verwachte reizigersgroei vergt aanzienlijke inspanningen van de spoorwegen, is de verklaring.