ZAANDAM - Vervoerder Connexxion is maandag in de regio Zaandam-Amsterdam getroffen door een staking van buschauffeurs. Zij verzetten zich tegen de dienstregeling. Naar verwachting zullen de bussen maandag tot einde dienst maar mondjesmaat rijden in het gebied. Dat liet een woordvoerster van Connexxion weten.

In totaal bleven 48 bussen maandagmorgen aan het begin van de dienst in de remise wegens een werkonderbreking van de chauffeurs.

Dat komt neer op negentien lijnen. In de loop van de dag gingen weer acht bussen rijden. De ongeveer zeventig betrokken chauffeurs gingen in overleg in de vestiging van Connexxion in Zaandam. De vervoerder hoopt dat de dienst dinsdag weer normaal is.

Dienstregeling

De chauffeurs proberen met hun actie een aanpassing van de dienstregeling af te dwingen. De regeling, die begin december met de veranderingen bij de NS is ingevoerd, zou veel vertraging veroorzaken. De volgens Connexxion wilde staking was vlak voor het weekeinde door de chauffeurs aangekondigd.

Connexxion zegt dat als er knelpunten in de dienstregeling zijn, deze dienen te worden geïnventariseerd en dat ze in overleg eventueel kunnen worden aangepast. "Maar dat gaat niet van vandaag op morgen", aldus de woordvoerster.

Reizigers op de lijnen krijgen dinsdag bij de haltes op het station in Zaandam als troost een gratis croissant en dalurenkaart van het busbedrijf.