AMSTERDAM - Currence, de eigenaar van pin en chipknip, heeft maandag de betaalautomaten afgesloten van naar schatting vijftienhonderd ondernemingen. Door deze maatregel kunnen klanten hier voorlopig niet pinnen.

De betaalautomaten moeten worden vervangen door nieuwe, veiliger apparaten. Vele honderden ondernemers hebben die echter nog niet besteld.

Dat de huidige betaalautomaten niet meer aan de modernste veiligheidseisen voldoen, is volgens woordvoerder Bob Goulooze van Currence al lang bekend. Ondernemers hebben vijf jaar de tijd gekregen om nieuwe apparaten aan te schaffen.

"Een typisch geval van: 'Als het kalf verdronken is, dempt men de put'. Veel ondernemers vinden het kennelijk niet nodig om de huidige betaalautomaten de deur uit te doen."

Veiligheid

Currence adviseert ondernemers die nog geen nieuwe betaalterminal hebben er alsnog eentje te bestellen, zodat de veiligheid van het betalingsverkeer kan worden gegarandeerd. Zij kunnen tot 20 februari dispensatie vragen aan hun bank. Dat betekent dat klanten tot die tijd kunnen blijven pinnen, in afwachting van de aansluiting van de nieuwe automaten.

De vijftienhonderd ondernemingen zijn volgens Currence verdeeld over verschillende sectoren in heel Nederland.