AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa zijn vrijdag in mineur begonnen. Zij wisten zich niet op te trekken aan de koerswinsten op Wall Street een dag eerder.

Beursstemming (video): Financials drukken AEX-index.
Fortis gaat omlaag. Frans Suez zou belang van 10% nemen in Fortis. Laurus in de lift.

Beursjournaal (video): Getronics's aanbod obligatieshouders.
Lening inruilen voor geld, aandelen en nieuwe lening. Verder: Fortis haalt bezem door portefeuille.

De toonaangevende AEX-index op het Amsterdamse Damrak stond na een uur handel op een verlies van 2,27 punten. Dat betekent een daling van de graadmeter met 0,7 procent naar 330,88 procent. Getronics werd in het eerste handelsuur direct door beleggers afgestraft, die de waarde van hun aandelen flink zien verwateren.

De automatiseerder heeft voorbeurs bekendgemaakt van zijn obligatielening af te willen en geeft daarvoor nieuwe aandelen uit. Het aandeel kelderde met 20 procent tot 0,48 euro en was daarmee de grootste daler van de AEX.

Fortis maakte voor het openen van de beursvloer het definitieve verlies op zijn aandelenportefeuille bekend. Daarop verloor de bankverzekeraar 2,65 procent tot 16,55 euro. Branchegenoot ABN Amro lag duidelijk beter in de markt, want het aandeel was de grootste stijger in de AEX met een winst van 2,2 procent op 15,97 euro.

De effectenbeurs in Londen was na ruim een uur 0,2 procent lager. In Parijs zakte de beursindex met 0,75 procent, terwijl in Frankfurt een gemiddelde koersdaling van 0,7 procent werd geregistreerd.

Net al op donderdag zat er weer veel beweging bij de supermarktketens. Het bod op het Britse Safeway van Morrison zou weleens een biedingsslag kunnen opleveren, zo menen analisten. Safeway was vrijdagmorgen 2,6 procent hoger en verkeerde daarmee in de bovenste regionen van de Londense beursgraadmeter. Het Franse Carrefour daarentegen zat met een koersdaling van 5,15 procent onderin de Franse beursindex. De donderdag bekendgemaakte omzetcijfers waren tegengevallen.

De beleggers wachten op cijfers uit de Verenigde Staten. Later op de dag worden de banencijfers over december bekendgemaakt. Die geven een indicatie van de toestand in de Amerikaanse economie.

Euro

De euro tekende vrijdagmorgen een koers aan van 1,0515 dollar. Dat was hoger dan de 1,0465 bij het slot van de handel van donderdag. Verder ging de euro van 0,6520 pond sterling naar 0,6535 pond.