DEN HAAG - De Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) luidt maandag de noodklok over een wetswijziging waar de Tweede Kamer dinsdag over stemt. Volgens voorzitter Ger Jaarsma van de NVVK komen door de wijziging tienduizenden huishoudens die gebruik maken van de bijstand in geldnood.

De deurwaarder mag nu al 10 procent inhouden van de bijstandsuitkering als er sprake is van schulden. In de nieuwe regeling mag de belastingdienst over de resterende 90 procent weer 10 procent inhouden als iemand belastingschulden heeft. Volgens Jaarsma komt een bijstandsgerechtigde van 81 procent van de bijstand niet rond.

Vaste lasten

Een alleenstaande krijgt gewoonlijk 823 euro bijstand, na de aftrek van de deurwaarder en de belastingdienst houdt de ontvanger 667 euro over. "Je kunt je voorstellen dat dat nauwelijks genoeg is om je vaste lasten te betalen, laat staan dat je geld overhoudt voor eten", aldus Jaarsma.

Volgens de NVVK heeft de belasting nog een troef in handen. "Ze keren de huur- en zorgtoeslag uit en kunnen die ook inhouden om de schuld af te lossen. Als ze maar zorgen dat de bijstandsgerechtigde de 81 procent nog haalt."

SP

De NVVK heeft de leden van de Tweede Kamer opgeroepen voor een amendement van de SP te stemmen. Door dat amendement wordt deze specifieke wijziging geschrapt.