TOKIO - De groeiende vraag naar digitale camera's legt de Japanse fotografieconcerns Nikon en Olympus geen windeieren. Beide bedrijven maakten maandag melding van forse winststijgingen in het voorbije kwartaal. Ze hebben hun winstprognoses over het hele boekjaar verhoogd.

Nikon, de op vier na grootste producent van digitale camera's, boekte in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar een operationele winst van 36,6 miljard yen (233 miljoen euro). Dat komt neer op een stijging van 85 procent ten opzichte van dezelfde periode in het voorgaande jaar.

De winst bij Olympus steeg 66 procent naar 35,7 miljard yen (223 miljoen euro).

Activiteiten

Zowel Nikon als Olympus oriënteren zich op nieuwe activiteiten. Nikon doet niets meer met traditionele camera's. Het bedrijf maakt digitale fototoestellen en is ook actief in de chipsector. Het maakt zogeheten steppers, die worden gebruikt bij de productie van lcd-schermen.

Ook Olympus bevindt zich midden in een periode van reorganisaties.

Nikon verwacht voor het hele jaar een operationele winst van 95 miljard yen (594 miljoen euro). In een eerdere raming was dat 87 miljard yen. Olympus verhoogde zijn winstprognose voor het hele boekjaar met 4 procent naar 94 miljard yen (587 miljoen euro).