AMSTELVEEN - De KLM wil stoppen met de gratis treinkaartjes die passagiers van de luchtvaartmaatschappij krijgen om vanuit alle delen van het land naar Schiphol te reizen. Het bedrijf denkt zo enkele miljoenen euro's op jaarbasis te besparen. Dat heeft een woordvoerder vrijdag verklaard.

Het contract dat de KLM met de Nederlandse Spoorwegen heeft afgesloten, is afgelopen. De luchtvaartmaatschappij onderhandelt nog met de NS over een eventuele voortzetting van de overeenkomst. De Spoorwegen willen graag dat de KLM vasthoudt aan het gratis treinkaartje. De luchtvaartmaatschappij is daartoe alleen bereid als de NS een hogere financiële bijdrage levert.

De KLM is ontevreden over het aantal passagiers dat gebruik maakt van het gratis kaartje. Dat blijft steken op 30 procent van de reizigers, wat net zo hoog is als in 2000 toen de KLM en de NS de overeenkomst sloten.

Winstwaarschuwing

KLM gaf maandag nog een winstwaarschuwing af. Het luchtvaartbedrijf verwacht een negatief bedrijfsresultaat in het gebroken boekjaar dat eind maart afloopt, als ook de maanden januari tot en met maart tegenvallen. KLM zegt veel last te hebben van de groeivertraging in de economie en de duurdere brandstof.