DEN HAAG - Herkeurde WAO-ers moeten meer kans krijgen op een nieuwe baan. Daarover zijn de onderhandelaars over een nieuwe coalitie het eens geworden.

Er zijn inmiddels zo'n tweehonderdduizend WAO-ers herkeurd en bovendien geschikt bevonden om te werken. Toch komt een groot deel van hen niet aan de slag. De onderhandelaars zijn het met elkaar eens dat werkgevers een financiële steun krijgen als ze deze mensen in dienst nemen.

De onderhandelaars zouden het ook eens zijn geworden over verhoging van de inkomens van volledig arbeidsongeschikten en het verlagen van de leeftijd waarop mensen niet langer een herkeuring hoeven te ondergaan.

Hoopvol

De uitgelekte plannen rond de WAO stemmen voorzitter René Paas van het CNV "hoopvol", zei hij zondag voor Radio 1. Hij gaat ervan uit dat de leeftijdsgrens voor wao-ers die nog een herkeuring moeten ondergaan omlaag gaat van 50 naar 45 jaar. Paas zou het liefst zien dat dit ook geldt voor mensen die nog onder de oude WAO vielen.

Volgens de CNV-voorzitter komen herkeurde wao-ers moeilijk aan een baan omdat ze weinig werkervaring hebben en hij toont zich tevreden dat de onderhandelaars willen "investeren in werk" door werkgevers een financiële prikkel te geven.