AMSTERDAM - RandstadRail 3 gaat voorlopig nog niet rijden. Het was de bedoeling dat reizigers vanaf maandag gebruik zouden kunnen maken van het traject tussen Den Haag Loosduinen en Den Haag Centraal. De gemeente Den Haag heeft echter om een second opinion van een onafhankelijke veiligheidsadviseur gevraagd.

De ingebruikname van het traject stond gepland voor afgelopen maandag, maar werd een week uitgesteld nadat bij testritten twee voertuigen ontspoorden. Deze week werd het traject opnieuw getest. De gemeente stelt dat deze proefritten naar volle tevredenheid zijn verlopen, maar dat zij streeft naar 'uiterste zorgvuldigheid en veiligheid'. Daarom is gevraagd om een onafhankelijk advies.

Testritten

Het is niet bekend wanneer de adviseur de metingen die op het traject zijn gedaan heeft bestudeerd. Daarom is volgens de gemeente nog onduidelijk wanneer RandstadRail 3 gaat rijden. Vervoerder HTM blijft voorlopig testritten uitvoeren.

De Randstadrail 3 moet in de toekomst doorrijden tot Zoetermeer Centrum West. Bij halte Ternoot ontspoorde eind november een lightrailtramstel. De werkzaamheden aan deze halte worden uitgesteld totdat RandstadRail 3 gaat rijden.