AMSTERDAM - De KLM en de vakbonden hebben donderdag afgesproken dat er geen gedwongen ontslagen vallen bij de kwakkelende vliegmaatschappij. Hiervoor moet het personeel wel wat inleveren. De loonsverhoging van 2 procent per december 2001 wordt opgeschoven en de medewerkers moeten volgend jaar vier vakantiedagen inleveren.

Toch is bestuurder J. Smeets van FNV Bondgenoten tevreden. Zij wijst erop dat KLM per maand ongeveer 60 miljoen euro (f 132 miljoen) verliest. Bovendien krijgt het personeel de loonsverhoging van 2 procent wel, alleen pas in april 2002. De geschrapte vakantiedagen krijgen de medewerkers begin 2003 weer bijgeschreven of uitbetaald.

"We moesten wel meewerken aan kostenreductie bij KLM", aldus Smeets. "Dat was noodzakelijk om de continuïteit van het bedrijf en dus de werkgelegenheid veilig te stellen." Zij erkent dat de medewerkers het zullen merken in hun portomonnee. Maar de individuele financiële schade is beperkt gebleven en de eindejaarsuitkering is veilig gesteld.

De afspraken moeten het bedrijf weer lucht geven. Zo hebben de partijen afgesproken dat de productiviteit volgend jaar 2 procent moet stijgen. Hoe dat moet gebeuren, wordt gedurende het jaar verder besproken. Personeel kan bij te weinig werk tijdelijk bij een andere afdeling worden ondergebracht. Ook kan KLM mensen detacheren bij andere ondernemingen.