WASHINGTON - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft van een groep vooraanstaande personen uit de financiële wereld een bijzonder advies gekregen over zijn eigen inkomenspositie.

De groep heeft het IMF onder meer aanbevolen een deel van zijn goudreserves te verkopen. Op die manier moet het fonds minder afhankelijk worden van terugbetalingen van leningen die het zelf verstrekt.

Het fonds kampt al een poos met teruglopende inkomsten doordat diverse landen hun IMF-kredieten versneld hebben afgelost. De inkomenspositie van de in Washington gevestigde instelling is daardoor achteruit gegaan omdat de renteinkomsten lager zijn.

De groep financieel deskundigen noemt het curieus dat het IMF het zelf beter doet als andere landen zich in een crisis bevinden.

Winst

Volgens de adviseurs kan het IMF de verkoop van 400 ton goud een bedrag van 6,6 miljard dollar (5,1 miljard euro) opleveren. De winst zou het fonds kunnen beleggen.

De groep pleit verder voor een "verbreding van het investeringsmandaat'' van het fonds, zonder dat dit nader wordt toegelicht. De uitkomsten komen in april ter sprake tijdens de voorjaarsvergadering van het IMF en de Wereldbank in Washington.

Greenspan

De groep deskundigen die het advies heeft opgesteld, bestaat onder meer uit Alan Greenspan, voormalig president van het stelsel van Amerikaanse centrale banken.

Ook de zittende president van de Europese Centrale Bank, Jean-Claude Trichet, en diens Chinese collega Zhou Xiaochuan maken deel uit van de adviesgroep.