DEN HAAG - De winst van Shell is in het vierde kwartaal met 11 procent gestegen tot 6 miljard dollar. Dat brengt de jaarwinst, tegen actuele voorraadkosten en exclusief eenmalige posten (CCS), op 25,4 miljard dollar. Daarmee ligt de jaarwinst 12 procent hoger dan in 2005. De Nederlands-Britse oliemaatschappij publiceerde donderdag haar resultaten.

Analisten gingen gemiddeld uit van een stijging van het CCS-kwartaalresultaat tot 5,22 miljard dollar. Het resultaat in het vierde kwartaal werd gestuwd door een bate van 515 miljoen dollar, waaronder de winst uit de verkoop van bezittingen in Groot-Brittannië en Noorwegen.

Aandeelhouders van Shell krijgen over het vierde kwartaal een dividend uitgekeerd van 0,25 euro per aandeel, een stijging van 9 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

De belangrijkste divisie van Shell, exploratie en productie, zag de hoeveelheid gewonnen olie en gas vorig jaar dalen van 3,52 miljoen naar 3,47 miljoen vaten per dag. Dit kwam vooral door gewelddadigheden en sabotage in Nigeria, waardoor een deel van de productie stil kwam te liggen.