AMSTERDAM - Supermarktconcern Ahold heeft in het vierde kwartaal de omzet met 3 procent zien dalen tot 10,4 miljard euro.

Dat is iets minder dan analisten van banken dachten. Over heel 2006 steeg de omzet ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder met 2 procent tot 44,9 miljard euro. Dat maakte het supermarktconcern donderdag bekend. Het bedrijf verklaarde dat de marktomstandigheden onveranderd zijn.

Bij Albert Heijn steeg de omzet in het vierde kwartaal met 11,8 procent naar 1,6 miljard euro. Over heel 2006 kwam de omzet bij Albert Heijn 8,6 procent hoger uit op 6,5 miljard euro. Een woordvoerder verklaarde dat het marktaandeel vorig jaar met 1,1 procentpunt is gestegen naar 27,5 procent.

Prijzenslag

Albert Heijn begon in 2003 een prijzenslag om verloren marktaandeel terug te winnen. Die strategie blijkt succesvol gezien de stijging van het marktaandeel in de afgelopen jaren.

Gall & Gall

De supermarktketen plus slijterij Gall & Gall en drogisterij Etos boekten een omzetstijging van 11 procent tot 1,8 miljard euro ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Bij dochter Schuitema klom de omzet met 0,9 procent tot 770 miljoen euro.

Ahold heeft in Nederland een geschat marktaandeel van ruim 40 procent. Dat is de som van het marktaandeel van Albert Heijn en C1000, de keten van Schuitema.

De netto-omzet van de Amerikaanse supermarkten van Stop & Shop en Giant-Landover steeg 0,1 procent tot 3,8 miljard dollar. Bij de winkels van Giant-Carlisle en Tops daalde de omzet 2,7 procent tot 1,4 miljard dollar.

Bij de distributeur van levensmiddelen US Foodservice steeg de omzet met 5 procent tot 4,4 miljard dollar. Over het hele jaar kwam de omzet uit op 19,2 miljard dollar, een stijging met 4,1 procent.

Ahold heeft deze dochter in de etalage gezet. Met de opbrengst moeten de schulden worden teruggebracht en een deel gaat terug naar aandeelhouders.

Ahold wordt belaagd door de aandeelhouders Centaurus en Paulson die nog veel drastischer maatregelen willen. Ze sturen aan op de verkoop van alle Amerikaanse activiteiten.