AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa hebben donderdag geen kans gezien de somberheid uit New York van zich af te schudden. De koersverliezen op Wall Street een dag eerder ijlden nog na op de beursvloeren, waardoor Europa eensgezind in de rode cijfers belandde.

Beursstemming (video): Retailcijfers drukken Ahold.
Omzet van Sainsury, Delhaize, Metro en Carrefour. Chipfondsen dalen op zwakke omzet TSMC in december.

Beursjournaal (video): Philips CEO: Weer winst in 2003!
Verder: Ahold reorganiseert in de VS en heeft last van cijfers Europese retailers.

De toonaangevende AEX-index van het Damrak kwam al met een minnetje van 0,3 tot 1 procent uit de startblokken. Rond het middaguur was de graadmeter verder weg en noteerde een verlies van ,44 punten. Dat betekent een daling van bijna 2 procent tot 322,29 punten.

Onderaan de graadmeter bungelden wederom vooral technologiefondsen als ASML, Philips en LogicaCMG. Oorzaak was onder meer een winstwaarschuwing van computerfabrikant Gateway na sluiting van de Amerikaanse beurs dinsdag. Bovendien kreeg de Europese halfgeleidersector nog een afwaardering van Schroder Salomon Smith Barney te verwerken.

"De blijvend dalende dollarkoers doet de grote Nederlandse bedrijven ook geen goed, aangezien veel ervan actief zijn in de Verenigde Staten", verklaarde een analist. Hierdoor wordt volgens hem bijvoorbeeld ASML op dit moment dubbel gepakt, omdat de chipmachinefabrikant ook een notering heeft aan de Nasdaq-index in New York. Het aandeel bungelde onderaan de AEX met een verlies van ,7 procent op 8,17 euro.

Het elektronicaconcern Philips was ook een grote daler met een min van bijna 4 procent op 16,63 euro. Beleggers waren blijkbaar niet onder de indruk van positieve verhalen die Philips-topman Kleisterlee in interviews met diverse kranten heeft afgestoken. Hij verwacht dat het concern na twee jaren van miljardenverliezen dit jaar weer winst zal boeken.

"Voor de langere termijn gaat hij echter uit van een beperktere groei. De halfgeleidersmarkt gaat nou eenmaal niet zo goed. Bovendien lopen de consumentenbestedingen waar Philips ook op leunt niet helemaal lekker", aldus de analist.

Het aandeel Ahold noteerde een verlies. Het supermarktbedrijf zakte door berichten van concurrenten in Europa met 2,9 procent naar 12,77 euro. Het aandeel Ahold deed woensdag nog goede zaken, omdat het bedrijf had bekendgemaakt verder te reorganiseren in de Verenigde Staten. "Uiteindelijk komt het er toch op neer dat Ahold alle zeilen moet bijzetten", meende de analist.

Slechts een fonds in de AEX-index wist uit de rode cijfers te blijven. Heineken noteerde een winstje van bijna 1 procent op 37,86 euro.

De andere beurzen in Europa waren na een ochtend handel ook in het rood geraakt. Die van Parijs was 1 procent lager. Londen stond ,8 procent in de min. De beurs in Frankfurt verloor 0,75 procnet.

Op de beurs van Londen was Safeway de absolute blikvanger met een koersstijging van 26 procent. Branchegenoot Morrison neemt de supermarktketen over. De andere supermarkten noteerden lager door vrees voor sterkere concurrentie door de overname. Op de beurs van Frankfurt was het detailhandelsconcern Metro 6,15 procent lager na tegenvallende omzetcijfers over 2002. Metro was in de Duitse beursindex het op een na laagste fonds. Ook het Belgische Delhaize meldde lagere omzetcijfers.

Voor de Duitse beurs telde nog mee de bekendmaking dat de werkloosheid in de Bondsrepubliek in december is opgelopen tot boven de 10 procent van de beroepsbevolking. De lijstaanvoerder in Frankfurt was de softwareonderneming SAP. Dit concern had laten weten dat de winstmarge over 2002 hoger zal uitpakken dan over . SAP steeg in koers met 4,15 procent.

Euro

De euro was een stuk hoger, na woensdagavond in New York al te zijn opgelopen. Donderdagmorgen noteerde de Europese munteenheid ,0515 dollar tegenover een slot van 1,0390 dollar van de voorgaande dag. Verder steeg de koers in ponden sterling van 0,6490 tot 0,6525.