NIEUWEGEIN - De vraag naar duurdere huizen stagneert dit jaar door de lage economische groei. De topwoningen zijn in het vierde kwartaal van vorig jaar al fractioneel goedkoper geworden ten opzichte van de voorgaande driemaandsperiode.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) houdt rekening met een verdere prijsdaling in 2003. De omvang van de correctie zal gering zijn, verklaarde vice-voorzitter W. van Kampen donderdag, zonder harde cijfers te noemen.

De prijs staat vooral onder druk door de fors gedaalde koersen op de effectenbeurzen en de tegenvallende bedrijfsresultaten. "De consument is minder snel bereid zijn vraagprijs aan te passen," aldus de plaatsvervangende voorman. De duurdere woningen staan gemiddeld meer dan honderd dagen te koop, voordat ze van eigenaar wisselen. Het topsegment omvat eenvijfde van de totale woningmarkt.

Verkoopbordje

Bij de woningen op de totale markt stond het verkoopbordje gemiddeld zestig dagen in de tuin, zo blijkt uit de NVM-statistieken over de laatste driemaandsperiode van 2002. Over de hele linie is het woningaanbod verder toegenomen. De koper heeft hierdoor een ruimere keus gekregen.

In het lopende jaar worden huizen niet of nauwelijks duurder, zo verwacht de makelaarsorganisatie. Een gemiddelde koopwoning kostte in het laatste kwartaal van vorig jaar 206.000 euro. Dat kwam neer op een minieme stijging van 0,5 procent ten opzichte van de driemaandsperiode ervoor. Over het hele jaar 2002 nam de huizenprijs met 4,6 procent toe tegenover 2001. In dat jaar werden de woningen nog 6,3 procent duurder.

In de woningmarkt is duidelijk sprake van een tweedeling, concludeert de NVM. In het onder- en middensegment, dat 80 procent van de markt beslaat, heerst ook het lopende jaar dynamiek. Dat komt door de slechts fractionele prijsstijging. Ook de lagere hypotheekrente speelt hierbij een toonaangevende rol. Deze twee factoren maakten de woningen in deze prijsklassen beter betaalbaar, in zowel het derde als het vierde kwartaal van 2002.

Bij haar prognoses voor 2003 heeft de vereniging geen rekening gehouden met een mogelijke militaire actie van de Verenigde Staten in Irak. "Van een oorlog zal de woningmarkt ongetwijfeld een veeg meekrijgen." Een concrete inschatting daarvan heeft de NVM niet gemaakt. Daarentegen heeft ze weinig last van het consumentenvertrouwen dat in het afgelopen jaar diep is gezakt en alleen in de laatste maanden een voorzichtig herstel heeft vertoond.

"De consument heeft vooral vertrouwen in het eigenwoningbezit. Het kopen van een huis is een beslissing voor een lange periode, in feite is dit strategisch vermogensbeheer van de particulier. De woning is gemiddeld zeven jaar het eigendom van de koper. Dat maakt de markt op de korte termijn minder kwetsbaar voor het consumentenvertrouwen", aldus Van Kampen.