AMSTERDAM - Het Damrak leek donderdagmorgen nauwelijks in staat op eigen kracht de weg omhoog in te slaan. Onder invloed van sombere economische vooruitzichten in de Verenigde Staten en dalende koersen in New York slaagde de Amsterdamse effectenbeurs er maar met moeite in de ochtend met winst af te sluiten.

Bekijk video

"Er gebeurt niet veel. Niet in Nederland en niet in de landen om ons heen", aldus een analist. "Het sentiment is er een beetje uit." Beleggers kiezen voor een afwachtende houding, waardoor de opwaartse druk op de koersen verdwijnt. De beursvloer schat dan ook in dat een niveau van 480-485 punten van de AEX-index meer recht doet aan de huidige economische realiteit.

Donderdagochtend bevond de graadmeter van 25 belangrijkste fondsen zich enige tijd binnen die bandbreedte. Het dieptepunt was ,71 punten, een verlies van bijna 5 punten. Vervolgens werkte de AEX zich weer op, om tegen het middaguur met een minimale winst (0,25 procent) uit te komen op 490,75 punten.

De hoofdfondsen lieten een verdeeld beeld zien. Technologie-aandelen zaten vooral aan de onderzijde van de lijst, met Philips (1,9 procent), Versatel (1,5 procent) en ASM Lithography (1,3 procent) als grootste dalers.

Het dreigende faillissement van de Amerikaanse energiereus Enron trof ABN Amro. De bank maakt deel uit van een consortium dat zo'n 3 miljard dollar heeft geleend aan Enron voor een project in India. Analisten denken wel dat de leningen zijn verstrekt tegen een goed onderpand. Toch zakte ABN Amro donderdag 1,1 procent weg op 17,76 euro.

Ook branchegenoot ING (0,1 procent) leverde in. Van de 'financials' boekten Aegon (1,5 procent) en Fortis (2,2 procent) winst.

Het bezwaar van de Duitse kartelautoriteiten tegen de fusie van Shells benzinepompen met die van DEA deerde Koninklijke Olie weinig. De 'Olies' gingen 0,6 procent omhoog op 54,65 euro.

Elders op de beurs profiteerde Imtech niet van de order van 15 miljoen euro die het voor de renovatie van sluizen in de wacht heeft gesleept. Het voormalige Internatio-Müller verloor 1,4 procent op 20,45 euro.

Ajax veerde kortstondig op na het ontslag van trainer Co Adriaanse. Op het Damrak kreeg de voetbalclub er 9,3 procent bij op ,90 euro. Maar scepsis nam snel de overhand. Tegen de middag restte een minimale winst van 0,2 procent op 5,41 euro.