De jongeren spenderen hun geld aan kleding, uitgaan, snacks, roken en hun mobiele telefoon

UTRECHT - Middelbare scholieren hebben gezamenlijk 1 miljard euro per jaar te spenderen aan kleding, uitgaan, snacks, roken en hun mobiele telefoon. Dat is 20 procent meer dan twee jaar geleden. Deze rijkdom hebben de circa 750.000 scholieren vooral te danken aan het grotere aantal baantjes.

Dat blijkt uit het Nationaal Scholieren Onderzoek 2001/2002, dat woensdag werd bekendgemaakt. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) onderzoekt elke twee jaar in opdracht van het Sociaal en Cultureel Planbureau en het ministerie van Volksgezondheid de leefwereld van scholieren uit alle lagen van het voortgezet onderwijs.

Ondanks dat scholieren meer te besteden hebben, maakt het Nibud zich zorgen over hun financiële positie. "Bijbaantjes kunnen in een slechtere economie snel weer verdwijnen en omdat voor veel jongeren bezuinigen moeilijk is, kunnen ze in de problemen raken", stelt een woordvoerster. Zij wijst erop dat een op de drie jongeren niet spaart. "Het is lang leve de lol. Ze leren dus niet iets opzij te zetten voor grote aankopen of zware tijden."

113 euro per maand

Gemiddeld heeft een scholier 113 euro per maand te besteden tegen 95 euro bij het vorige onderzoek (1999/2000). Het bedrag loopt met de leeftijd behoorlijk op, doordat oudere scholieren meer werken. Een 12-jarige verdient per maand gemiddeld 43 euro, een scholier van 18 heeft 351 euro te spenderen.

De grootste stijger in uitgaven van scholieren is de mobiele telefoon. Dit kost de jeugd jaarlijks 72 miljoen euro. Scholieren zijn ongeveer evenveel geld blijven uitgeven aan alcohol. Het Nibud noemt het alleen opvallend dat het percentage jonge scholieren dat alcoholische dranken koopt is gestegen; van 6 naar 9 procent. Dit ondanks het verkoopverbod voor jongeren onder de 16 jaar.

Het drugsgebruik is licht toegenomen. Van de scholieren geeft 6 procent aan wel eens cannabis, een pilletje of hard drugs te gebruiken, tegen 5 procent twee jaar eerder. De 'gebruikende' jongens geven gemiddeld 36 euro per maand aan drugs uit en de meisjes 25 euro.

Babysitten en krantenwijk

Bijna tweederde van de scholieren heeft een bij- dan wel een vakantiebaantje, tegen ruim de helft twee jaar geleden. De jeugd is vooral actief in winkels, de horeca en bij boeren en tuinders. Typisch meisjeswerk is babysitten. Jongens hebben vaker een krantenwijk.

Jongeren zijn de laatste jaren ook langer gaan werken: gemiddeld negen uur per schoolweek, terwijl dat twee jaar eerder nog 7,5 uur was. In de vakanties steekt de jeugd de handen juist minder uit de mouwen en is het aantal uren per week gedaald van 28 naar 25.

Jongens verdienen meer

Jongens verdienen over het algemeen behoorlijk meer. Totdat ze jaar zijn, dan halen de meisjes hen in. VMBO-scholieren hebben vaak de best betaalde baantjes. Volgens het Nibud hebben deze scholieren er profijt van dat hun opleiding al meer is toegespitst op werken. HAVO- en VWO-scholieren hebben gemiddeld wel vaker een baantje.