UTRECHT - FNV Bondgenoten heeft de schoonmaakbedrijven woensdag een ultimatum gesteld. Is de werkgeversorganisatie OSB niet bereid voor vrijdagmiddag 16.00 uur het overleg met de vakbond over een nieuwe CAO te hervatten, dan volgen er acties.

Tot groot ongenoegen van de FNV-bond hebben de werkgevers op 18 december een CAO-akkoord gesloten met alleen de CNV Bedrijvenbond. Bondgenoten noemde toen het eindbod van de werkgevers "absoluut onvoldoende" en wilde, in tegenstelling tot de CNV-bond, verder onderhandelen.

Zo wilde de bond onder meer toezeggingen over versoepeling van de ziekteregeling. De circa 200.000 werknemers in de schoonmaak moeten nu een deel van hun loon of enkele vakantiedagen inleveren als ze zich ziek melden. "Wij vinden dat onredelijk, omdat bewezen is dat in de schoonmaaksector veel mensen ziek worden door slechte arbeidsomstandigheden", aldus FNV-bestuurder E. Stam.

Volgens de vakbondsbestuurder wordt momenteel een stakingsactie voorbereid voor volgende week dinsdag. "Dan willen we zoveel mogelijk schoonmakers en glazenwassers op en rond Schiphol bijeen laten komen."

Over het loonbod van de werkgevers is Stam overigens wel tevreden. Volgens de CAO die met de CNV-bedrijvenbond is overeengekomen, krijgen schoonmakers en glazenwassers volgend jaar ,5 procent meer salaris. Stam: "Dat is conform de afspraken die op centraal niveau tussen werkgevers- en werknemersorganisaties zijn gemaakt."

Daarnaast ontvangen de werknemers een eenmalig bedrag ter grootte van 0,5 procent van het loon en wordt hun hogere pensioenpremie vergoed. De geplande CAO loopt van 1 januari tot en met 31 december 2003.