SCHIPHOL - Luchtvaartmaatschappij Air Holland heeft nog steeds geen investeerder gevonden die het bedrijf van de ondergang kan redden. "Het is een niet aflatende zoektocht", zei directeur C. Runge woensdag. Hij verwacht dat de maatschappij het boekjaar met verlies afsluit, hoewel het laatste halfjaar "veel heeft goedgemaakt".

Air Holland heeft een forse schuld bij diverse partijen. Het precieze bedrag wil Runge niet noemen, maar hij zegt wel een flinke kapitaalinjectie nodig te hebben om de luchtvaartmaatschappij op de been te houden.

"Het is vreselijk moeilijk om een geldschieter te vinden", zei Runge. De luchtvaartsector staat er slecht voor, stelt hij, en daar ondervindt Air Holland de nadelen van. Zo kwam de KLM maandag met een winstwaarschuwing. "Potentiële investeerders nemen dat mee in hun overwegingen."

Bovendien heeft Runge wat betreft geldschieters moeite met het kaf van het koren te scheiden. "Een bedrijf in nood trekt een hoop randdebielen aan." Het duurt volgens de directeur lang om er achter te komen welke partij een serieuze onderhandelingspartner is.

Sinds augustus vliegt Air Holland echter met winst. "Onze drie vliegtuigen zijn elke dag in de lucht." Mede dankzij deze prestatie zal het verlies van de maatschappij over 2002 volgens Runge enigszins beperkt blijven.

Bovendien houden de schuldeisers zich voorlopig gedeisd. Air Holland heeft met bijna alle partijen afspraken gemaakt over afbetaling van de schuld. "Ze realiseren zich ook wel dat bij een faillissement van deze maatschappij ze helemaal geen geld meer krijgen."

Runge blijft positief over de zoektocht. "We hebben aangetoond dat we winst kunnen maken. Deze maatschappij heeft het recht om te bestaan." Bij Air Holland werken ongeveer tweehonderd mensen.