AMSTERDAM - Een lauwe reactie van de Amerikaanse effectenbeurzen op de ingrijpende belastingmaatregelen van de regering-Bush en winstwaarschuwingen hebben woensdag de Europese beurzen in overwegend rood gehuld. In ieder geval op korte termijn heeft de strategie van Bush niet het gewenste effect, concludeert de beurshandel.

Beursstemming (video): Chipaandelen onder druk.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter. Wat gaat Wall Street vanmiddag doen?

Beursjournaal (video): Philips somber over chipmarkt.
Verder: CSM doet miljoenenovername in de Verenigde Staten.

In Amsterdam leidde dat tot een verlies aan het eind van de ochtend van de AEX van 2,76 punten of 0,8 procent op 332,10 punten. De CAC-index in Parijs daalde 0,7 procent, de FTSE-100 in Londen ,5 procent en de DAX-index in Frankfurt moest 1,3 procent prijsgeven.

De winstwaarschuwing dinsdag na sluiting van de Amerikaanse beurs van computerfabrikant Gateway beïnvloedde vooral de koersen van technologiefondsen negatief. Op het Damrak was ASML hekkensluiter met een verlies van 3,8 procent op 8,70 euro. In de MidKap behoorde branchegenoot ASMI tot de sterkste dalers met 3 procent op 13,02 euro.

Philips moest 1,5 procent op 17,97 achteruit. Beurshandelaren lazen uit een interview met topman G. Kleisterlee in de Financial Times dat deze iets minder optimistisch is.

Tot de dalers behoorde verder Koninklijke Olie, dat 0,8 op 43,31 moest inleveren omdat de olieprijs weer iets is gedaald, vooruitlopend op de spoedvergadering van de OPEC aankomende zondag. Het oliekartel zal waarschijnlijk de productie opvoeren om de olieprijs weer tussen de gewenste bandbreedte van 22 tot 28 dollar te brengen. Nu kost een vat Brent-olie iets minder dan 29 dollar.

De banken/verzekeraars blijven het matig doen met als hoofdreden dat ook de beurzen slecht presteren. Fortis leverde 1,8 procent in, Van der Moolen en ABN Amro 1,4 en ING 0,6 procent. Uitzondering was Aegon dat 0,15 procent in de plus stond.

De show in de MidKap werd gestolen door CSM met een koerswinst van 2,6 procent. Het bedrijf dikte de omzet met eenderde aan door een overname in de VS. De prijs viel goed bij beleggers, rond de miljoen dollar, nagenoeg gelijk aan de jaaromzet van de aanwinst.

Dixons

Dixons raakte in Londen bijna 19 procent van zijn beurswaarde kwijt door een waarschuwing dat de kerstverkopen zijn tegengevallen. De Britse elektronicaketen, die ook eigenaar is van de formules Currys, PC World en The Link, verkocht vooral minder spelcomputers en audioapparatuur. Andere detailhandelaren, zoals Kingfisher en GUS, gaven daardoor ook beursterrein prijs.

De Franse cateraar Sodexho Alliance was in Parijs een van de weinige winnaars. Het bedrijf hield ondanks een dalende omzet in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar vast aan zijn winstverwachtingen en werd daarvoor beloond met een koerswinst van ,5 procent.

Euro

De euro bleef in de valutahandel rond het niveau van dinsdag schommelen op 1,0405 dollar. In ponden sterling bleef de munteenheid staan op 0,6495 pond.