AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam heeft donderdag de Duisenberg-schikking voor gedupeerde aandelenleasebeleggers van het Frans-Belgische concern Dexia algemeen verbindend verklaard.

Daarmee wordt in principe twee derde van de restschuld van ongeveer 200.000 beleggers kwijtgescholden.

De schikking, waarmee ruim 1 miljard euro is gemoeid, kwam in 2005 tot stand na bemiddeling van de voormalige bankpresident Wim Duisenberg. Hij was destijds gevraagd om een oplossing te vinden voor de langslepende juridische strijd tussen Dexia en beleggers over financiële producten waarbij met geleend geld was belegd.

Beurskoersen

Beleggers kwamen in het verweer nadat was gebleken dat zij met grote schulden werden opgezadeld door de leaseproducten. Het ging fout toen de beurskoersen aan het begin van deze eeuw onderuit gingen.

Het gerechtshof liet donderdag weten dat Dexia zijn klanten uitdrukkelijk had moeten waarschuwen voor de restschuld die zou kunnen ontstaan. "Maar de oorzaak van deze massale schade ligt niet alleen bij Dexia. Beleggers hadden kunnen begrijpen dat er belegd werd met geleend geld."

Conclusie

Volgens de rechtbank is de schikking "al met al niet onredelijk". De rechter verwierp beweringen van tegenstanders dat Dexia de bewuste aandelen nooit zou hebben gekocht. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) was eerder al tot die conclusie gekomen.

Actiegroeperingen

Beleggers die het niet eens zijn met de schikking kunnen dit aangeven. Een aantal actiegroeperingen heeft al aangegeven verder te willen procederen.

Belangenverenigingen als de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en de Consumentenbond hebben zich achter de schikking geschaard.

"Dit is goed nieuws voor het overgrote deel van de gedupeerde consumenten. Door deze uitspraak hoeven zij geen jarenlange juridische strijd aan te gaan'', zo liet de Consumentenbond weten in een eerste reactie.

De bond wijst erop dat ook gedupeerden die hun restschuld al hebben afgelost door Dexia worden uitbetaald.