AMSTERDAM - Drie grote banken (ING, ABN Amro en Rabobank) willen de papieren acceptgiro's vervangen door een digitale nota. Ze hebben daar een nieuwe standaard voor ontwikkeld. Vanaf eind dit jaar moet de huidige acceptgiro langzaam verdwijnen.

Dat heeft een woordvoerster van ABN Amro donderdag gezegd. De drie banken werken al geruime tijd met succes samen met een systeem voor betalingen bij internetwinkels, iDeal.

Waarschuwing

Een digitale nota houdt in dat consumenten een waarschuwing krijgen per e-mail, sms of op de banksite als ze een rekening moeten betalen. Ze kunnen op de internetpagina van hun bank vervolgens de details van de rekening inzien.

De betalingen geschieden ook online, via internetbankieren. De banken zeggen een veilige methode in huis te hebben.

Angst

Het gezamenlijke initiatief is ontstaan uit angst dat afzonderlijke stappen niet succesvol zullen zijn. Rabobank kwam begin vorig jaar al met een digitale nota voor eigen klanten (NotaBox).

Klanten van andere banken kunnen wel gebruikmaken van dit systeem, maar dat werkt omslachtig, aldus een Rabobank-woordvoerder. "Met ABN Amro en ING erbij kunnen de digitale nota's op een veel grotere schaal worden verspreid.''

Papieren acceptgiro

Het gaat nog wel enkele jaren duren voordat de papieren acceptgiro definitief verdwijnt, denkt de Rabobank-zegsman. Een probleem is bijvoorbeeld dat nog niet iedereen in Nederland beschikt over een internetaansluiting.

De komende maanden introduceren Rabobank en ABN Amro een platform voor digitale nota's, waarvan de technische standaard gelijk is. De standaard is gebaseerd op het systeem waarmee Rabobank al werkt.

ING

Ook ING heeft toegezegd dat te willen gebruiken. Digitale nota's kunnen een behoorlijke kostenbesparing opleveren voor ondernemingen. Grote bedrijven versturen jaarlijks vaak miljoenen rekeningen per post.

De huidige optisch leesbare acceptgiro bestaat al sinds het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Daarvoor waren ponskaarten gangbaar.