UTRECHT - De Nederlandse vakantieganger kampt met vragen over veiligheid door de oorlogsdreiging en terroristische aanslagen in de wereld. Maar hij laat zich er niet van weerhouden op reis te gaan. Wel kiest hij bewuster de bestemming en vraagt om informatie daarover. Dat zei manager M. de Ruiter

van de Vakantiebeurs in Utrecht dinsdag bij de opening van de beurs die tot en met zondag duurt. De Vakantiebeurs heeft dit jaar op meer vierkante meters onder meer uitgepakt met een apart paviljoen met als thema's veiligheid en gezondheid.

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat met de stand Wijs op Reis in het themapaviljoen van de beurs staat, bevestigt de lezing van De Ruiter. "Angst voor calamiteiten als de bomaanslag op Bali eind vorig jaar zit er zeker in. We krijgen dan ook veel vragen om reisadviezen," weet H. van Gent van het ministerie.

Door de economische onzekerheid en oorlogsdreiging zoeken Nederlanders hun vakantieadres vaak dicht bij huis. Daar profiteren vooral de vliegbestemmingen binnen Europa van. Op ruim de helft van de extra ruimte op de beurs staan stands over landen rond de Middellandse Zee. "Vooral Turkije is groot geworden op de Nederlandse markt'', aldus De Ruiter. Die verwacht dat net als vorig jaar het aantal bezoekers op minstens 160.000 uitkomt.

Turkse zon lonkt

Volgens het Turks Nationaal Verkeersbureau zal het aantal Nederlandse toeristen naar Turkije dit jaar met tussen de 25 en 35 procent toenemen. Volgens het bureau hebben tot eind november .384 Nederlanders hun vakantie in Turkije gevierd. Dat is ruim procent meer dan in 2001. "Daarmee zijn we na Spanje de tweede vliegbestemming voor Nederlandse toeristen," concludeert een woordvoerder.

Oostblok

Opvallende nieuwkomers zijn volgens De Ruiter Oost-Europese landen als Estland, Letland en Litouwen en Montenegro op de Balkan. "Het voormalige Oostblok trekt steeds meer toeristen aan door de verbeterde infrastructuur,'' meent hij.