CHICAGO - President George W. Bush heeft dinsdagavond in Chicago zijn langverwachte stimuleringsplan voor de Amerikaanse economie gepresenteerd. Door de komende tien jaar 670 miljard dollar uit te trekken hoopt Bush het economisch herstel een verdere impuls te geven, bestedingen van consumenten en bedrijven te stimuleren en de oplopende werkloosheid te bestrijden.

"We kunnen niet tevreden zijn totdat elk deel van de economie gezond en krachtig is,'' hield Bush ondernemers in Chicago voor. Volgens de president hebben de Verenigde Staten de recessie van overwonnen, maar zijn belastingverlagingen nodig om ervoor te zorgen dat Amerikanen blijven consumeren, sparen en investeren.

Echt geld

De komende zestien maanden komt al 98 miljard dollar vrij door eerder aangekondigde belastingverlagingen van 2004 en 2006 naar voren te halen. De 92 miljoen belastingbetalers kunnen dit jaar individueel rekenen op een voordeel van bijna 1100 dollar, aldus Bush. "Echt geld, dat helpt om de rekeningen te betalen en de economie doet groeien.''

Bush had vorige maand al aangegeven dat hij werkte aan een extra pakket maatregelen om de economie een impuls te geven. De afgelopen dagen liet het Witte Huis details uitlekken om het Amerikaanse publiek duidelijk te maken dat het Bush ernst is met de economische problemen in zijn land.

Ouderen en gezinnen

De afgelopen maanden liet 's werelds grootste economie weer tekenen van verzwakking zien na een veelbelovend begin in 2002, waardoor meer Amerikanen zich zorgen maken over hun toekomst. Bush wil een deel van die zorgen wegnemen door de belastingverlagingen. Alle Amerikanen profiteren daarvan, maar gezinnen en ouderen kunnen op de meeste steun rekenen in het belastingplan.

2,1 miljoen banen

De werkloosheid, die de afgelopen maanden is opgelopen tot het hoogste niveau in acht jaar, zal onder meer worden bestreden door ,6 miljard dollar te pompen in herscholingsprogramma's en andere ondersteuning. Het Witte Huis verwacht dat alle maatregelen de komende drie jaar 2,1 miljoen banen opleveren.

Aandelen

Een belangrijk onderdeel van het stimuleringspakket is de afschaffing van de dividendbelasting. Dit is een grote meevaller voor de 34 miljoen Amerikanen die aandelen bezitten en de waarde daarvan de afgelopen jaren sterk zagen dalen.

De Democraten hebben dinsdag stevige kritiek geuit op de plannen van Bush. Het afschaffen van de dividendbelasting, die de Amerikaanse schatkist de komende tien jaar naar schatting 300 miljard dollar kost, zou vooral ten goede komen van de rijken.

Begrotingstekort

Economen maken zich grote zorgen over de kosten van de plannen op de lange termijn, aangezien het begrotingstekort van de overheid nu al aan het oplopen is na jaren van begrotingsdiscipline onder president Bill Clinton.