UTRECHT - De betalingsverwerker Equens schrapt vierhonderd arbeidsplaatsen in Duitsland en Nederland. Het overgrote deel daarvan verdwijnt in Nederland. De reorganisatie is noodzakelijk om de concurrentie aan te kunnen, aldus Equens dinsdag.

Equens is voortgekomen uit de fusie tussen Interpay, dat in Nederland het betalingsverkeer regelt, en de Duitse branchegenoot Transaktionsinstitut. Beide bedrijven zijn afgelopen jaar samengegaan.

Equens zegt zich te moeten voorbereiden op de verwachte consolidatie op de Europese markt voor betalingsverkeer. Het is noodzakelijk om de kosten tot 2010 met 25 procent te verlagen. Dat komt neer op 50 miljoen euro.

Hulp

Het banenverlies wil Equens vooral opvangen door minder externe mensen in te huren en door natuurlijk verloop. Werknemers die worden ontslagen, krijgen hulp van Equens bij het zoeken naar een nieuwe functie. De vakbonden en ondernemingsraden zijn betrokken geweest bij het opstellen van de plannen.

In Nederland werken ongeveer duizend mensen bij Equens. In Duitsland zijn dat er zo'n tweehonderd.

Pincode

De consolidatieslag heeft te maken met de komst van de Europese betaalzone in 2008. Nederlandse consumenten kunnen dan ook met hun pincode transacties verrichten in winkels in bijvoorbeeld Frankrijk en Italië. Deze betaalzone zal tot meer concurrentie leiden tussen betalingsverwerkers. Uiteindelijk blijven er maximaal drie tot vijf betaalbedrijven in Europa over, denkt Equens.

De aankondiging van de reorganisatie komt op het moment dat Equens een recordaantal verwerkte betalingen kon melden. Afgelopen jaar heeft de onderneming bijna zeven miljard girale transacties verwerkt, een stijging van 6,3 procent ten opzichte van 2005.

Toename

Equens heeft bovendien 1,88 miljard geldopnames en transacties via betaalautomaten in Nederland verwerkt. Dat komt neer op een toename van 7,5 procent.

Equens heeft de ambitie te groeien tot jaarlijks tien miljard transacties. Dat is volgens het bedrijf nodig om mee te kunnen in Europa.