AMSTERDAM - De omzetcijfers die Ahold dinsdag bekendmaakte, hebben de beleggers gerustgesteld. De koers van het supermarktconcern stond na een uur handelen 1,6 procent hoger op ,31 euro. Daarmee was Ahold de grootste stijger in de AEX, de index van de 24 meest verhandelde aandelenfondsen.

Beursstemming (video): Wat doet het Damrak vandaag?
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter. Wat gaat Wall Street vanmiddag doen?

Beursjournaal (video): Het laatste nieuws voor beleggers.
Klik hierop en u bent binnen drie minuten op de hoogte van het laatste financiële nieuws.

De index zelf telde evenveel stijgers als dalers en stond tegen .00 uur op hetzelfde niveau als het slot van maandag, namelijk punten. Tot de dalers behoorden de automatiseerders Getronics en LogicaCMG en financiële instellingen zoals Fortis, ABN Amro en ING Groep.

De beurs was iets hoger geopend, in navolging van de koersstijgingen van maandagavond in New York. De AEX stond kort na het begin van de handel circa 0,7 procent hoger.

Bij de kleinere bedrijven was er nauwelijks herstel voor KLM en VolkerWessels. Deze bedrijven liepen de vorige handelsdag flinke koersverliezen op omdat ze lagere winsten voorspelden. KLM stond ,1 procent hoger en VolkerWessels 0,9 procent.

Net als in Amsterdam zakten de meeste koersen na een wat hogere opening weg. Parijs was na een uur 0,1 procent lager. Londen stond toen op een verlies van 0,6 procent. Frankfurt, dat al negatief was begonnen, was 1 procent lager.

Dat de Duitse beurs er het bekaaidst afkwam, was te wijten aan een sterk tegenvallende daling van de omzet van de Duitse detailhandel in november. De omzet bleek ten opzichte van een jaar ervoor met 6 procent te zijn afgenomen, waar rekening was gehouden met een vermindering van 1,4 procent.

Het Duitse detailhandelsconcern Metro leed een koersverlies van ,3 procent en bezette de op een na laatste plaats in de Duitse beursindex. KarstadQuelle moest 0,6 procent inleveren.

De beleggers zijn benieuwd naar de plannen van president Bush om de economie te stimuleren. Voor de komende tien jaar liggen plannen van in totaal 600 miljard dollar klaar. Voor de Amerikaanse beleggers is vooral de voorgenomen verlaging van de dividendbelasting interessant.

Euro

De euro deed dinsdagmorgen 1,0410 dollar. De slotkoers van maandag was uitgekomen op 1,0470 dollar. De daling was het gevolg van het aantrekken van de Amerikaanse munteenheid, vooruitlopend op de belastingplannen die president Bush later op de dag presenteert.