Problemen met bekabeling Airbus 380 opgelost

HAMBURG - De problemen met de bekabeling van de superjumbo A380 van vliegtuigbouwer Airbus zijn opgelost. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf zaterdag gezegd.

Door het probleem heeft de productie van het passagierstoestel een vertraging van twee jaar opgelopen. De aflevering van het eerste toestel moest al drie keer worden uitgesteld. Airbus gaat ervan uit dat Singapore Airlines de allereerste A380 in oktober kan ontvangen.

Operationeel

De fabriek van Airbus in Duitsland heeft de systemen doorgenomen en alles is operationeel, waarmee de problemen zijn zo goed als voorbij zijn. "De bekabeling voor de eerste A380 voor Singapore Airlines is vorige week geinstalleerd", aldus bestuursvoorzitter Louis Gallois van Airbus.

De onderdelen voor de cabine worden deze week in het vliegtuig gebouwd. "We willen het eerste toestel in oktober opleveren. Daarna maken we ons op voor leveringen in 2008."

Thai

Singapore Airlines wil negentien van dergelijke vliegtuigen. Ook Thai Airways, China Southern Airlines, Australia's Qantas, Malaysia Airlines, Korean Air en Virgin Atlantic hebben de superjumbo besteld.

Airbus leverde vorig jaar 434 nieuwe vliegtuigen af en er kwamen 790 bestellingen binnen, zo maakte het bedrijf vorige week bekend. Voor 2007 verwacht het dochterbedrijf van het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS maximaal 450 toestellen af te leveren.

Het was de eerste keer in vijf jaar dat de bestellingen bij Airbus achterbleven ten opzichte van rivaal Boeing. Boeing kreeg 1044 orders, vooral dankzij het succes van de nieuwe 787 Dreamliner.

Tip de redactie