Huizenprijs met bijna 6 procent gestegen

APELDOORN - De gemiddelde prijs van een woning is vorig jaar gestegen met 5,9 procent naar 235.843 euro. De gemiddelde prijs voor een twee-onder-een-kapwoning steeg het meest, de prijs van vrijstaande woningen het minst. Dat bleek uit vrijdag gepubliceerde gegevens van het Kadaster.

Vorig jaar zijn er bijna 210.000 woningen verkocht, een stijging van 1,5 procent ten opzichte van 2005. Het aantal verkochte hoekwoningen en appartementen daalde licht, terwijl het aantal verkochte vrijstaande huizen, twee-onder-een-kapwoning en tussenwoningen is gestegen.

Groningen

Een woning is het goedkoopst in de provincie Groningen, met een gemiddelde prijs van 178.000 euro. Mensen die een huis willen kopen in Utrecht zijn met een gemiddelde prijs van 273.000 euro het duurst uit. De huizenprijzen in Drenthe zijn het meest gestegen, in Overijssel het minst.

Vorige week publiceerde makelaarsvereniging NVM al jaarcijfers over koopwoningen. Makelaars van de NVM hebben vorig jaar 150.000 woningen verkocht. De gemiddelde prijs van een huis komt volgens de NVM uit op 241.000 euro.

Verschil

Het verschil is onder meer te verklaren doordat het Kadaster alle transacties meet en de NVM alleen die van de aangesloten leden, die gezamenlijk een marktaandeel van ongeveer 67 procent vertegenwoordigen.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie