Kritiek op starterslening

AMSTERDAM - Startersleningen op de huizenmarkt werken averechts. Ze jagen de huizenprijzen op, waardoor het voor jongeren moeilijker wordt een huis te kopen. Dat vinden de Vereniging van Banken (NVB) en de Vereniging Eigen Huis (VEH).

"Zo'n lening is niet de oplossing. Het drijft de prijs op. Liever zien we dat het aanbod groter wordt", aldus een woordvoerder van VEH. Deze vereniging zou graag zien dat de overheid meer woningen beschikbaar maakt, bijvoorbeeld door meer vaart te maken met nieuwbouw.

"Op deze manier wordt de vraagzijde gestimuleerd, waardoor de prijzen stijgen. Dit is een economische wetmatigheid. Wij zijn over het algemeen niet voor dit soort stimulering", zei directeur Hein Blocks van de NVB. Blocks zei dat banken wel de hand in eigen boezem moeten steken, omdat zij steeds hogere hypotheken verstrekken.

Populair

Volgens het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN) is de starterslening bij lokale bestuurders zeer populair. Honderd gemeenten hanteren een regeling en nog eens honderd hebben er een in voorbereiding, zo meldde de Volkskrant vrijdag.

Tip de redactie