Zalm verkoopt aandelen Schiphol nog niet

AMSTERDAM - Minister van Financiën Gerrit Zalm (VVD) heeft nog geen stappen ondernomen om de aandelen in de luchthaven Schiphol te verkopen aan private partijen. Hij wacht totdat de Raad van State een uitspraak over de kwestie heeft gedaan. Dat heeft de minister donderdag laten weten in een reactie op Kamervragen van de SP.

Zalm laat weten ervan uit te gaan dat Schiphol geen nieuwe aandeelhoudersvergadering zal uitschrijven over de privatisering van de luchthaven. Hij wil verder niet inhoudelijk op de kwestie ingaan met het oog op de gerechtelijke procedures die lopen bij de Raad van State en de Amsterdamse rechtbank.

Amsterdam heeft in november een zaak aangespannen tegen het overheidsbesluit om het veto van de hoofdstad tegen privatisering van luchthaven Schiphol per Koninklijk Besluit te vernietigen.

Onderhands

Zalm heeft als doel 49 procent van de aandelen Schiphol te verkopen, deels via de beurs en deels via een onderhandse plaatsing. Maar de linkse coalitie in Amsterdam van PvdA en GroenLinks ligt dwars. Amsterdam wil alleen met de minister praten over mogelijkheden waarbij diverse overheden de staatsaandelen in Schiphol overnemen. Amsterdam heeft momenteel een belang van 21,8 procent in de luchthaven.

Tip de redactie