Makkelijker uitwisseling personeel met Duitsland

DEN HAAG - Om vraag naar en aanbod van werknemers in het grensgebied met de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen beter op elkaar af te stemmen, tekent minister Aart Jan de Geus (Sociale Zaken) maandag een overeenkomst met zijn collega Karl-Josef Laumann uit de deelstaat.

Er komt een proefproject met honderd Nederlandse en Duitse werknemers en werkzoekenden die in elkaars land gaan leren en werken.

Diploma's

"Wanneer er een overschot aan personeel is in het ene land en aan de andere kant juist vraag, is het toch vaak lastig om diploma's erkend te krijgen en om aan de slag te gaan", aldus een woordvoerster van De Geus donderdag. Met het proefproject wordt onderzocht hoe belemmeringen weggenomen kunnen worden, onder meer met scholing.

De proef vindt vooral in twee sectoren plaats: De bouw en maatschappelijke dienstverlening, vooral de zorg. In de praktijk moet duidelijk worden hoeveel van de honderd deelnemers Nederlandse werknemers en werkzoekenden zullen zijn of dat meer Duitsers bij hier komen werken.

Tip de redactie