Lerarentekort voortgezet onderwijs neemt toe

AMSTERDAM - Scholen in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs kunnen steeds moeilijker leraren vinden. Steeds meer vacatures blijven openstaan.

Dat blijkt uit een onderzoek van Regioplan dat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap donderdag heeft vrijgegeven.

Eind september stonden in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs ruim vijfhonderd vacatures voor voltijdsbanen open die toen al vervuld hadden moeten zijn. Dat zijn er tweehonderd meer dan vorig jaar.

Tekort

Volgens de onderzoekers worden vacatures op scholen steeds vaker vervuld door leraren die van een andere school komen. Scholen tellen niet alleen steeds meer onvervulbare vacatures voor leraren, de vacatures staan ook veel langer open. Daarnaast tekent zich in het middelbaar beroepsonderwijs ook een tekort af voor leidinggevende functies en ondersteunend personeel.

De basisscholen doen het relatief goed. Het tekort aan leraren neemt in het primair onderwijs minder toe dan in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs.

Uitzondering

Basisscholen in de vier grote steden en Almere vormen een negatieve uitzondering. Zij hebben wel steeds meer moeite onderwijzers te vinden, stellen de onderzoekers.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie