Vermogen pensioenfonds PGGM stijgt

ZEIST - Het pensioenfonds PGGM heeft zijn belegd vermogen in het vierde kwartaal van 2006 zien stijgen met 4,1 procent naar ruim 81 miljard euro. Dat liet het pensioenfonds voor de zorgsector donderdag weten. In heel 2006 behaalde PGGM een rendement op beleggingen van 11 procent.

"Het mooie resultaat over 2006 is vooral te danken aan de hoge rendementen op aandelen en vastgoed, die samen 58 procent van de beleggingsmix uitmaken", zo stelde Else Bos, hoofd beleggingen van PGGM. Door de daling van de olieprijs vormden grondstoffen de enige beleggingscategorie die een negatief rendement behaalde.

Per eind vorig jaar bedroeg de dekkingsgraad van PGGM, ofwel de verhouding tussen het vermogen en de pensioenverplichtingen, 133 procent. Dat is 15 procentpunten hoger dan de dekkingsgraad een jaar eerder.

Dekkingsgraad

Gedurende de laatste acht maanden is de dekkingsgraad van PGGM boven de 130 procent uitgekomen. Deze grens is door De Nederlandsche Bank (DNB) aan PGGM opgelegd om 'uit herstel' te komen. Begin november maakte PGGM al bekend dat pensioenen vanaf januari volledig worden geïndexeerd, ofwel gecompenseerd voor verlies aan koopkracht. De indexering bedraagt 1,86 procent.

Beleggingen in durfinvesteerders leverde PGGM in het afgelopen vierde kwartaal het meeste rendement op: 9,1 procent. Aandelen en vastgoed lieten rendementen zien van respectievelijk 7,4 procent en 5,3 procent. Het negatieve rendement op de portefeuille grondstoffen bedroeg 7,1 procent.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie