'Werkloze huishoudelijke hulp voor zorg behouden'

DEN HAAG - Huishoudelijke hulpen die zonder werk komen te zitten omdat hun werkgever niet door de gemeente is ingehuurd, mogen niet voor de zorg verloren gaan. Daarom willen PvdA en CDA in de Tweede Kamer 20 miljoen uittrekken om deze mensen aan het werk te houden en voor de zorg te behouden.

Dat bleek woensdag bij de bespreking van de begroting van het ministerie van VWS in de Tweede Kamer. Volgens de nieuwe welzijnswet WMO moeten gemeenten de huishoudelijk hulp inkopen volgens Europese aanbestedingsregels.

De vakbonden vreesden al dat thuiszorginstellingen hierbij achter het net zouden vissen, waardoor in deze sector banen verloren gaan.

Dupe

Volgens PvdA en CDA moeten de huishoudelijke hulpen die hiervan de dupe zijn weer aan de slag in de verpleging en verzorging. Het extra geld is bedoeld voor om- en bijscholing van de zorgmedewerkers. De partijen willen van staatssecretaris Clémence Ross weten hoe de aanbesteding tot nu toe is verlopen.

Opvoederschap

Tijdens de bespreking van de VWS-begroting bleek verder dat VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg wil bekijken of het mogelijk is ouders die hun kinderen mishandelen eerder aan te pakken. Ze pleitte voor een onderzoek naar invoering van het begrip 'opvoederschap', dat dezelfde juridisch status zou moeten krijgen als ouderschap.

Zo kunnen de kinderen van slechte ouders eerder uit huis gehaald worden door hun het opvoederschap te ontnemen. Ook krijgen pleegouders dan meer recht om voor hun pleegkind te blijven zorgen als dit volgens de huidige regels weer terug moet naar de biologische ouders.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie