Van Hoof onderzoekt 'weeffout' Arbowet

DEN HAAG - Staatssecretaris Henk van Hoof van Sociale Zaken buigt zich over de aansprakelijkheid voor (on)veilige werkomstandigheden als een bedrijf werkt met onderaannemers.

Volgens een meerderheid van de Tweede Kamer van CDA, PvdA en SP kunnen werkgevers nu door een weeffout in de nieuwe Arbowet hun verantwoordelijkheid ontlopen door klussen uit te besteden.

Ingewikkelde kwestie

Een woordvoerster van Van Hoof zei woensdag dat het gaat om een ingewikkelde kwestie, maar dat de staatssecretaris er wel naar zal kijken. De weeffout in de Arbowet kwam eerder deze week aan het licht in een tv-uitzending van Netwerk over het betonbedrijf Westo.

Dat schuift de verantwoordelijkheid voor een dodelijk ongeval met een Poolse werknemer door naar een Poolse onderaannemer.

Schijnconstructie

De woordvoerster van de staatssecretaris stelt dat in deze zaak alle regels zijn overtreden. Er is volgens haar een schijnconstructie toegepast om 27 Polen illegaal in Nederland te laten werken.

Zowel de Poolse tussenorganisatie, die zogenaamd de onderaannemer was, als het Nederlandse bedrijf heeft een boete van 216.000 euro gekregen voor de illegale tewerkstelling.

Overtredingen

Voor overtredingen van de Arbowet kan volgens de zegsvrouw alleen de directe werkgever en niet de opdrachtgever worden aangepakt. Dat is nu zo in de wet geregeld.

"Anders is een grote bank die haar kantoor laat schilderen ook aansprakelijk als het schildersbedrijf de regels niet naleeft, terwijl de bank geen invloed heeft op de arbeidsomstandigheden.'' De boete voor overtreding van de Arbowet is nog niet vastgesteld.

CNV

CNV Hout en Bouw is blij met de aandacht voor opdrachtgevers. Volgens de vakbond moet de Arbowet alle mensen die werken op een bouwplaats beschermen en is de hoofdaannemer verantwoordelijk.

De bouwbond stelt dat het probleem de kosten van goede arbeidsomstandigheden zijn. De overheid zou als grote opdrachtgever het goede voorbeeld moeten geven door bij aanbestedingen niet alleen voor de laagste prijs te gaan en verplicht een post 'Arbokosten' moeten inboeken.

Tip de redactie