Ondernemingskamer gelast onderzoek naar Stork

AMSTERDAM - De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam heeft woensdag besloten dat er een onderzoek moet komen naar de gang van zaken bij het industrieel concern Stork. Daar hadden de belagers van de onderneming, de grootaandeelhouders Centaurus en Paulson, om gevraagd.

Centaurus en Paulson willen dat onderzoek omdat zij zich genegeerd voelen door het bestuur en de commissarissen van Stork. De twee willen dat het bedrijf zijn strategie aanpast en zich uitsluitend richt op de luchtvaartactiviteiten.

Commissarissen

De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam benoemt verder drie nieuwe commissarissen bij het industrieel concern Stork. Dat heeft de rechter woensdag gezegd.

Daarmee grijpt de rechter in bij Stork. Al maandenlang ligt het bestuur van het concern overhoop met de twee grootaandeelhouders Centaurus en Paulson over de strategie. De belagers van het concern willen dat Stork alleen verder gaat met de luchtvaartactiviteiten, maar daar voelen de directie en de raad van commissarissen niets voor.

Niet gedwongen

Centaurus en Paulson wilden de toezichthouders donderdag tijdens een aandeelhoudersvergadering naar huis sturen. De Ondernemingskamer heeft echter besloten dat deze stemming niet mag plaatsvinden. Stork kan niet gedwongen worden tot een radicale strategiewijziging, aldus de Ondernemingskamer.

Constructie

De constructie die rond Stork was opgeworpen om het concern te beschermen tegen Centaurus en Paulson heeft de rechter woensdag bovendien afgebroken. De speciale aandelen die de Stichting Stork heeft uitgegeven, waardoor ze bijzonder veel stemrecht had, zijn ingetrokken.

Vollebregt

De bestuursvoorzitter van het industrieel concern Stork, Sjoerd Vollebregt, heeft woensdag tevreden gereageerd op de uitspraak. "Deze uitspraak is goed voor ons bedrijf", aldus de topman.

Volgens Vollebregt betekent de uitspraak dat de onderneming in rustiger vaarwater komt. "De rechtbank heeft uitdrukkelijk gezegd dat er geen reden is om aan de strategie van Stork te twijfelen", zei de hoogste man. Volgens hem blijkt duidelijk uit de uitspraak dat Centaurus en Paulson hun gewenste strategie niet kunnen opdringen.

Bonden

De vakbonden, die ook tegen splitsing van Stork zijn, zijn tevreden met de uitspraak van de rechter. Volgens FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond biedt de uitspraak uitzicht om op een wijze manier binnen Stork tot een dialoog te komen.

Henk Wijninga, CAO-onderhandelaar van FNV Bondgenoten bij Stork, sprak van een verstandige uitspraak omdat er een onderzoek komt naar Stork en omdat de stemming over het eventueel wegsturen van commissarissen voorlopig niet doorgaat.

Zijn collega Gertie van Valkenburg van de CNV Bedrijvenbond hoopt dat het besluit van de Ondernemingskamer "rust in de tent" brengt. Het kan volgens haar niet zo zijn dat een bond een afspraak maakt met het bestuur, terwijl aandeelhouders die vervolgens onderuit kunnen halen.

Aandeelhouders

Ook de belagers van Stork, Centaurus en Paulson, juichen het besluit van de Ondernemingskamer toe om de beschermingswal rond Stork af te breken. Centaurus en Paulson zijn blij dat de rechter heeft besloten dat de uitgifte van speciale aandelen om Stork te beschermen tegen een splitsing illegaal was.

De aandeelhouders verwelkomen ook het besluit van de Ondernemingskamer om drie onafhankelijke commissarissen bij Stork te benoemen.

Beurs

De uitspraak heeft op de beurs geleid tot een koersstijging van het industrieel concern. Het aandeel won ongeveer twee procent.

Stork heeft een notering aan de MidKap, de index voor middelgrote fondsen. Het aandeel stond voor de uitspraak van de rechter vrijwel onveranderd. Nadat bekend was geworden dat de rechter een onderzoek gelast bij het concern, ging de koers 0,89 euro procent omhoog naar 41,25 euro.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie