Honderden banen weg bij chipfabrikant

EINDHOVEN - De chipfabrikant NXP Semiconductors schrapt ongeveer vierhonderd banen in Nederland. Dat heeft de onderneming, tot voor kort onderdeel van het elektronicaconcern Philips, woensdag bekendgemaakt.

In Nijmegen verdwijnen 350 arbeidsplaatsen en in Eindhoven gaat het om 52 banen. In totaal heeft NXP in Nederland 6500 mensen in dienst. Het concern wil de betrokken werknemers herplaatsen binnen het bedrijf, maar noemt gedwongen ontslagen onvermijdelijk.

Door de reorganisatie moet NXP beter kunnen opboksen tegen de concurrentie. Dat moet weer leiden tot groei en een betere marktpositie, aldus de chipfabrikant. NXP heeft last van lagelonenlanden in het Verre Oosten, waar halfgeleiders goedkoper in elkaar worden gezet, en van de zwakke dollar.

Perspectief

In Nijmegen ontwikkelt NXP nu nog ouderwetse 'bolle' beeldbuizen, maar daar stopt het concern mee. "Deze markt daalt. Er is geen perspectief meer", lichtte een woordvoerder toe. De platte televisie heeft de huiskamer veroverd. Ook maakt NXP in Nijmegen een einde aan een "structureel verliesgevend" onderdeel dat levert aan de mobieletelefoniebranche, aldus de zegsman.

In Eindhoven wordt kantoorpersoneel op straat gezet. NXP wil daar de verkooporganisatie aanpassen en snijden in de ondersteunende functies.

Sociaal plan

NXP verwacht een groot deel van de betrokken werknemers te kunnen herplaatsen. "Het zijn goede mensen die we niet zo maar kwijt willen", zei de woordvoerder. Het personeel waarvoor geen andere baan kan worden gevonden, kan rekenen op een sociaal plan. NXP wil nog wel met de vakbonden en de ondernemingsraad in overleg treden over de reorganisatieplannen.

Landen

In de winstgevende onderdelen blijft NXP investeren, benadrukte de woordvoerder. Dat zou volgens hem extra banen kunnen opleveren. NXP is actief in twintig landen en telt in totaal 37.000 werknemers.

Philips verkocht de onderneming vorig jaar voor 6,4 miljard dollar aan een consortium van investeerders.

Tip de redactie