AMSTERDAM - De koers van de aandelen KLM en bouwbedrijf VolkerWessels hebben maandagmorgen flinke klappen opgelopen. KLM stond na een uur handelen 7,8 procent lager op circa 9,03 euro, als gevolg van een winstwaarschuwing eerder op de ochtend. Het bedrijf vreest een negatief bedrijfsresultaat over het lopende boekjaar, dat eindigt op 31 maart.

Beursstemming (video): Licht herstel AEX.
ASML, Aegon en Buhrman voeren de stijgers aan. KLM en Volker Wessels grote dalers in de midkap.

Beursjournaal (video): Winstalarm KLM door hoge olieprijs.
Verder: 2003 wordt moeilijk jaar voor chemie, zeggen Bayer en BASF. Volker Wessel ook somber over 2003.

VolkerWessels zag zijn aandeel 6,7 procent dalen tot 18,66 euro. Het bedrijf, onderdeel van Koninklijke Volker Wessels Stevin, verwacht over 2003 een 10 à 15 procent lagere winst dan 2002. De winstdaling komt door hogere pensioenkosten en een tegenvallende markt, aldus bestuursvoorzitter H. Hazewinkel.

VolkerWessels trok met deze melding de koers van andere bouwbedrijven omlaag. De koers van Heijmans stond bijna 3 procent lager op 16,90 euro en die van Ballast Nedam bijna 2 procent op ,76 euro.

De meeste andere bedrijven zagen hun koersen juist licht stijgen. De AEX-index stond tegen het middaguur 0,7 procent hoger op circa 337 punten. Sterkste stijger was chipmachinefabrikant ASML met een plus van bijna 4 procent op 4,96 euro, onder meer gevolgd door Philips (bijna 3 procent winst naar 18,42 euro). De technologiebedrijven deden het goed onder invloed van de Nasdaq in New York. Deze index voor tecnologieondernemingen was vrijdagavond licht gestegen, na sluiting van de beurs in Amsterdam.

Bij de kleinere bedrijven, buiten de AEX, was er lichte koerswinst voor supermarktorganisatie Schuitema (plus 0,4 procent naar 12,65 euro). Het bedrijf meldde maandagochtend een grote omzetgroei van zijn C1000-supermarkten.

De meeste andere beurzen in Europa waren ook hoger. Parijs zat aan het eind van de ochtend op een plus van 0,75 procent. Londen was onveranderd en Frankfurt tekende een stijging aan van 1 procent.

De beleggers voelden zich gesterkt door de stijging die de Amerikaanse Nasdaq-beurs vrijdag had laten zien. In de technologiehoek deden zich dan ook vele koersstijgingen voor. Ook de stijgingen op de beurzen in het Verre Oosten vormden een oppepper.

Winstwaarschuwing KLM

De winstwaarschuwing van KLM miste haar uitwerking op de andere luchtvaartmaatschappijen niet. British Airways (BA) zakte met 2 procent. Het aandeel was daarmee wel iets minder laag dan eerder op de ochtend. In Frankfurt was Lufthansa de laatste in de rij met een koersdaling van 3,1 procent.

Euro

De euro liep weer op door de spanningen rond Irak. Maandagmorgen noteerde de Europese munteenheid 1,0475 dollar tegen 1,0415 dollar bij het eind van de handel van vrijdag. Verder deed de euro 0,6490 pond sterling, niet veel anders dan eind vorige week.