ROTTERDAM - Het bouwbedrijf VolkerWessels verwacht over 2003 een 10 à 15 procent lagere winst dan in 2002, tenzij het andere bedrijven overneemt. Dat heeft H. Hazewinkel, voorzitter van de raad van bestuur, maandag gezegd tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van zijn onderneming.

Hazewinkel baseert zijn verwachting op de minder gunstige marktomstandigheden in Nederland en de circa 10 miljoen euro hogere pensioenlasten in 2003. De pensioenkosten zijn hoger door de lagere beleggingsopbrengsten bij het pensioenfonds van VolkerWessels.

Vooral in de laatste maanden van 2002 is volgens Hazewinkel een verslechtering opgetreden op enkele deelmarkten in Nederland. Hij noemde vooral de markt voor commercieel vastgoed en de sectoren kabels, leidingen en wegenbouw. Daar wordt volgens hem tegen onverantwoord lage prijzen gewerkt. Hazewinkel stelde dat het aannemen van werk onder de kostprijs niet zonder gevolgen zal blijven. Hij verwacht dan ook dat deze tendens niet lang zal voortduren.

VolkerWessels voorziet over 2002 een nettowinst die 4 à 5 procent hoger is dan het jaar ervoor. De nettowinst over vorig jaar zal uitkomen op 113,5 miljoen tot 115 miljoen euro bij een omzet van circa 3,3 miljard euro.

De koers van het aandeel VolkerWessels stond maandag kort na aanvang van de handel in Amsterdam 7,5 procent lager op 18,50 euro.