Stiptheidsactie douane Schiphol

SCHIPHOL - De douane op Schiphol is in de nacht van dinsdag op woensdag begonnen met een stiptheidsactie bij het afhandelen van het goederenvervoer. De douaniers beten het spits af in de acties van rijksambtenaren voor een betere cao.

De actiebereidheid is groot, aldus Ruud Kuin van de ambtenarenbond Abvakabo FNV. Bij de inkomende vracht was door de actie woensdagochtend enig oponthoud. "Normaal staan er vijftig pallets te wachten tot zij door de douane worden onderzocht. Nu zijn het er 110", aldus Kuin.

Bederfelijke goederen vallen buiten de actie die twee dagen gaat duren. Ook passagiers op Schiphol ondervinden geen hinder.

Looneisen

Ook andere rijksambtenaren gaan de komende tijd actie voeren om de looneisen kracht bij te zetten. De bonden willen een loonsverhoging van 2,5 procent, compensatie voor de gestegen zorgkosten en geleidelijke optrekking van de eindejaarsuitkering tot een volledige dertiende maand. Minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken wil niet verder gaan dan 2 procent meer loon.

Voor 13 februari staat een landelijke actiedag op het programma. In Maastricht, Haarlem en Amsterdam voert ook de brandweer actie. De korpsen draaien zondagsdiensten. Dat betekent dat zij wel uitrukken wanneer het nodig is, maar geen oefeningen houden en geen controles uitvoeren. Het publiek merkt er niets van, maar de werkgever wel, aldus Kuin.

Conflict

Bij de brandweer draait het conflict om aanpassing van de werktijden. Sinds een uitspraak van het Europees Hof van Justitie in juni vorig jaar, moeten slaapdiensten worden meegeteld als werktijd.

Inclusief slaapdienst werken brandweermannen gemiddeld 54 uur per week. Dat mag volgens Europese regelgeving niet meer dan 48 uur zijn.

Afspraken

De bonden willen aanpassing van de dienstroosters, met behoud van loon. In diverse gemeenten is het al gelukt daarover goede afspraken te maken, maar lang niet overal.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie