Sterk jaar voor ASML

VELDHOVEN - De chipmachinefabrikant ASML heeft een sterk jaar achter de rug. De onderneming uit Veldhoven behaalde een recordomzet van 3,6 miljard euro, 42 procent meer dan in 2005. De nettowinst steeg met 101 procent tot 625 miljoen euro.

Dit maakte ASML woensdag bekend. Het bedrijf profiteerde vooral van de vraag naar machines die geheugenchips voor mobiele telefoons, digitale camera's en mp3-spelers produceren.

Marktaandeel

ASML won naar eigen zeggen marktaandeel ten opzichte van zijn concurrenten, waarvan Nikon en Canon de belangrijkste zijn. Terwijl de eigen omzet met 42 procent toenam, groeide volgens ASML de markt voor lithografiemachines met ongeveer 34 procent.

Beursvloer

De cijfers over het vierde kwartaal, belangrijk voor de beursvloer, zijn beter dan analisten hadden verwacht. De omzet kwam in deze periode uit op 1,07 miljard euro, terwijl in doorsnee op net geen 1 miljard euro was gerekend. Het bedrijf ontving ook meer orders dan verwacht.

ASML kreeg in het afgelopen kwartaal orders binnen voor 74 nieuwe systemen. De schattingen van analisten liepen ver uiteen, van 45 tot 73 stuks. Inclusief opdrachten voor het opknappen van machines kwamen 84 orders binnen voor een totaalbedrag van 1,09 miljard euro.

In het derde kwartaal nam de orderportefeuille sterker toe, maar ASML had al gewaarschuwd dat klanten te veel hadden geïnvesteerd in hun machinepark. Daardoor zou overcapaciteit ontstaan in 2007.

Analisten

De grote vraag bij analisten is wanneer de echte dip gaat komen in de orderontvangst. ASML gaf daar woensdag bij het kwartaalbericht geen duidelijkheid over. Over de orderontvangst in het eerste kwartaal wilde het bedrijf alleen kwijt dat die ,,gezond'' is, voldoende om vast te houden aan de groeiverwachting voor 2007.

ASML verwacht dit jaar een verdere toename van de omzet. Om de groei te kunnen bijbenen, gaat het bedrijf dit jaar 250 miljoen euro investeren in uitbreiding van de capaciteit, 150 miljoen euro meer dan eerder was aangekondigd.

ASML had eind december nog opdrachten voor 163 chipmachines in de boeken staan. De portefeuille had daarmee een omvang van 2,15 miljard euro. Het afgelopen jaar werden 266 machines afgeleverd, waarvan 220 nieuwe.

Tip de redactie