Uur van de waarheid voor Stork

AMSTERDAM - Het uur van de waarheid nadert voor het industrieel concern Stork. Woensdagmiddag beslist de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam of er een onderzoek komt naar de gang van zaken bij het bedrijf.

Storks grootaandeelhouders Centaurus en Paulson willen dat onderzoek omdat zij zich genegeerd voelen door het bestuur en de commissarissen van Stork. De twee willen dat het bedrijf zijn strategie aanpast en zich uitsluitend richt op de luchtvaartactiviteiten.

Investeerders

Stork zou in de ogen van de investeerders een nationale luchtvaartkampioen moeten worden. Het Naardense bedrijf voelt daar niets voor en wil zijn drie-pijler-strategie uitvoeren, waarbij het concern bestaat uit de divisies Aerospace, Food Systems en Technical Services.

Aandeelhoudersvergadering

Op een aandeelhoudersvergadering in oktober stemde de meerderheid van de aanwezigen voor de plannen van Centaurus en Paulson, maar Stork legde deze uitkomst naast zich neer.

Centaurus en Paulson reageerden verbolgen en dienden een motie van wantrouwen in tegen de commissarissen omdat ze onder de Nederlandse wet niet kunnen tornen aan de positie van de raad van bestuur.

De twee aandeelhouders willen de huidige toezichthouders naar huis sturen en hopen bij een nieuwe raad van commissarissen gehoor te vinden voor hun plannen.

Onafhankelijkheid

Centaurus en Paulson werden vervolgens de pas afgesneden door de Stichting Stork, die waakt over de onafhankelijkheid en het voortbestaan van de onderneming. De stichting gaf zogeheten cumulatief preferente aandelen uit waarmee ze bijna de helft van de stemrechten in handen kreeg.

De uitgifte halveerde feitelijk het gezamenlijke stemrecht van Centaurus en Paulson, waardoor het vrijwel onmogelijk wordt om een meerderheid van de stemmen te krijgen voor hun ingrepen bij Stork.

Aandelen

Naast het eventuele onderzoek naar de gang van zaken buigt de rechter zich donderdag over de rechtmatigheid van de uitgifte van de preferente aandelen en over een voorstel van Centaurus en Paulson om transacties van boven 100 miljoen euro door Stork eerst te laten goedkeuren door de aandeelhouders. Vooral de uitgifte van de preferente aandelen is een heet hangijzer.

Als die wordt teruggedraaid, kunnen Centaurus en Paulson een stuk makkelijker de commissarissen naar huis sturen. Daarover wordt donderdag gestemd tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie