Taxibranche naar rechter om tarieven

AMSTERDAM - De taxibranche heeft de Nederlandse staat voor de rechter gedaagd om het nieuwe tariefstelsel op zijn minst later te laten ingaan. Uiteindelijk is het doel het stelsel van de baan te krijgen, stelt de branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV).

Taxichauffeurs krijgen vanaf 1 juli geen vergoeding meer voor tijd. Wel blijven het starttarief en een kilometertarief gehandhaafd.

De taxichauffeurs waarschuwen dat het aanbod in de spits door de nieuwe maatregel nagenoeg zal verdwijnen. "In de spits rijden is dan niet meer rendabel", zegt een woordvoerder van KNV. "De kwaliteit van de straattaxi wordt met deze maatregel bedreigd."

De branche stelt dat ze al genoeg maatregelen heeft genomen om de kwaliteit van het taxivervoer te verbeteren. Zo mogen chauffeurs geen korte ritten meer weigeren, zegt een woordvoerder van KNV.

Begin december kondigde KNV al aan naar de rechter te stappen. Maandag heeft de belangenorganisatie officieel bezwaar ingediend bij de rechtbank in Den Haag. Minister van Verkeer en Waterstaat Karla Peijs (CDA) wil de factor tijd uit het tariefstelsel schrappen om duidelijk te maken hoe de prijs van een taxirit ontstaat.

Reactie Peijs

Peijs wijst er via een woordvoerster op dat de Eerste Kamer en de Tweede Kamer zich achter het nieuwe beleid hebben geschaard, net als belangrijke maatschappelijke organisaties als de ANWB en de Consumentenbond.

Taxichauffeurs moeten met ingang van 1 juli gewoon voldoen aan de nieuwe regels die vanaf dat moment gelden.

Sinds 1 januari geldt een overgangstermijn, waarin taxiondernemingen zich kunnen voorbereiden op de nieuwe tariefstructuur.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie