FRANKFURT - Binnen de financiele wereld wordt serieus rekening gehouden met de mogelijkheid dat Wim Duisenberg langer zal aanblijven als president van de Europese Centrale Bank (ECB) dan aanvankelijk was voorzien. Dit schrijft Het Financieele Dagblad maandag.

Binnen de gemaakte afspraken zou Jean-Claude Trichet op 9 juli 2003 de fakkel van Duisenberg overnemen, maar de Fransman moet zich verantwoorden voor zijn rol in de financiele malversaties bij de bank Credit Lyonnais (CL).

Volgens het Franse Openbaar Ministerie was Trichet in zijn hoedanigheid als vertegenwoordiger van de Franse staat - grootaandeelhouder van CL - op de hoogte van de financiele wanpraktijken bij de bank. De openbare verhoren worden half februari afgerond, waarna de rechter in maart een uitspraak zal doen.

Indien Trichet wordt vrijgesproken, kan hij op 9 juli het presidentschap van Duisenberg overnemen. Als Trichet echter schuldig wordt bevonden, zal Duisenberg zijn presidentschap voor beperkte tijd moeten verlengen, totdat er een aanvaardbare, alternatieve Franse kandidaat naar voren wordt geschoven.