Rover stuurt brandbrief over OV-chipkaart

AMERSFOORT - Het gaat de verkeerde kant op met de ontwikkeling van de OV-chipkaart. Dat stelt Rover, de belangenorganisatie van reizigers in het openbaar vervoer, in een dinsdag openbaar gemaakte brandbrief. Daarin krijgt met name demissionair minister Karla Peijs van Verkeer harde kritiek.

"De minister moet de regie ter hand nemen", stelt Rover in de brief, die maandag werd verstuurd naar de diverse belanghebbenden.

Rover steunt de komst van de ov-chipkaart, maar constateert tegelijkertijd dat er van alles misgaat in de aanloopperiode naar 1 januari 2009. Op die datum verdwijnt de strippenkaart definitief om plaats te maken voor de ov-chipkaart.

Proeven

De komende twee jaar wordt de nieuwe kaart geleidelijk ingevoerd. In verschillende regio's worden al proeven gedaan met de pas en het bijbehorende systeem.

Zo is het de bedoeling dat de metro in Rotterdam dit jaar al helemaal overgaat. In 2008 is het dan niet meer mogelijk om hier gebruik te maken van de strippenkaart.

Prijsverhogingen

Rover constateert in een eigen rapportage onder meer dat reizigers de rekening gepresenteerd krijgen van een heel duur systeem. "Stiekeme prijsverhogingen liggen op de loer", waarschuwt de belangenbehartiger. "Het is zelfs onduidelijk of er voor het hele openbaar vervoer wel met één chipkaart kan worden volstaan".

Volgens Rover worden tarieven niet inzichtelijker voor de reiziger. "Er dreigt een tariefjungle waardoor de reiziger geen flauw idee meer heeft, zeker als hij door meerdere concessiegebieden reist, wat die reis hem nou eigenlijk kost."

Regie

"Het ontbreekt bij de invoering van de OV-chipkaart aan nationale regie", meent Rover. "De minister zou deze regierol veel beter moeten oppakken. Er dienen knopen te worden doorgehakt, waarbij het belang van de reiziger een veel belangrijker plaats dan nu moet krijgen".

Reizigers

Minister Peijs laat via een woordvoerster weten dat er wel degelijk rekening is gehouden met het belang van de reizigers toen is besloten om door te gaan met het ontwikkelen van de ov-chipkaart.

De minister erkent dat de chipkaart zich nog moet bewijzen in de periode tot 1 januari 2009. "Natuurlijk gaat niet alles gelijk goed", aldus de zegsvrouw van Peijs. "Daarom hebben we ook ruim de tijd genomen om het systeem in te voeren."

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie