RIJSWIJK - De gratis krant Metro is straks niet meer het enige dagblad dat wordt verspreid via bakken op NS-stations. Metro moet binnenkort De Pers, de nieuwe gratis krant van investeerder Marcel Boekhoorn, naast zich dulden.

"We hadden tussen 1999 en 2004 een exclusiviteitscontract met de Nederlandse Spoorwegen en hebben gewoon geluk gehad dat er daarna niet meteen een nieuwe aanbieder bij is gekomen", aldus directeur Silvio de Groot van Metro dinsdag na een bericht hierover in de Volkskrant.

Zijn krant krijgt een fikse korting op het bedrag dat Metro aan NS betaalt, nu geen sprake meer is van exclusiviteit. Sp!ts, de andere gratis krant, ligt niet op de stations. Die wordt in de omgeving op straat uitgedeeld.

Succes

De Groot betwijfelt of De Pers een succes wordt. "Metro heeft een oplage van ruim 504.000 exemplaren en De Pers begint in een oplage van 250.000. Ik weet niet of dat voldoende is."

Volgens hem is er met circa een miljoen dagelijkse treinreizigers ruimte voor meer gratis kranten. Die zouden zich dan het best kunnen specialiseren.

Adverteerders

"Een gratis financiële krant of sportkrant kan goed vallen bij de lezers, maar het is natuurlijk de vraag of adverteerders ook interesse hebben." Hij wijst op landen als Italië, Spanje en Denemarken waar diverse gratis kranten bestaan.