Rusland wil meer olie over Oostzee transporteren

BERLIJN - Rusland is van plan West-Europa steeds meer over de Oostzee te voorzien van olie. Op die manier omzeilen de autoriteiten in Moskou het weerbarstige buurland Wit-Rusland, waarmee het begin januari een conflict had over olieleveranties.

Dat zegt de Russische onderminister van Economie, Andrej Sjaronov, in de dinsdageditie van de Duitse krant Berliner Zeitung. De Russische regering is "intensieve gesprekken" begonnen met Transneft, het staatsbedrijf dat de Droezjba-pijpleiding beheert.

Via dit buizenstelsel vervoert Rusland momenteel nog de meeste olie naar West-Europese klanten. Door investeringen in de Russische Oostzeehaven Primorsk kan Rusland in de toekomst de helft van de olie die nu nog over het terrein van Wit-Rusland stroomt met olietankers naar het westen van Europa vervoeren, aldus de bewindsman.

Ruzie

Ruzie tussen Moskou en Minsk over energieprijzen leidde er onlangs toe dat verscheidene Europese landen enkele dagen verstoken bleven van Russische olie. Rusland draaide de kraan dicht omdat Wit-Rusland olie zou hebben afgetapt uit de Droezjba-pijpleiding.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie